Medievärldens redaktionsblogg

Utveckling av sajten – och övriga plattformar

McLuhans village långt borta

Den internationella rapporteringen är i kris. Det var temat med olika variationer för eftermiddagens Kalmarseminarium. Ahmed Rashid, framstående pakistansk journalist inledde i en filmad intervju med Alice Petrén, i dag gästprofessor vid Kalmar högskola och den som håller i tvådagarsevenemanget. Vid hennes sida  Jesper Bengtsson, ordförande i Reportrar utan gränser.

Det är under de senaste fem åren som den stora rapporteringskollapsen inträffat, enligt Rashid. Och det som verkligen rapporteras är ensidigt, onyanserat och när det gäller utvalet det som västmedierna anser är viktigt.

Ahmed Rashid fick  understöd i solida tyska undersökningar presenterade av Kai Hagfez från universitetet i Erfurt. Patriotisk, etnocentrisk journalistik världen runt, länder som inte anses nyhetsvärdiga , svepande och insnöad bevakning, stod på hans eländeslista. Marshall McLuhans global village är hur långt borta som helst.

Låt oss åtminstone komma så långt att vi inte längre är okunniga om att det finns något okänt, var en av Kai Hafez förhoppningar.

Annonser

Written by karinlindell

mars 19, 2009 den 5:00 e m

%d bloggare gillar detta: