Medievärldens redaktionsblogg

Utveckling av sajten – och övriga plattformar

Globalisering ett omöjligt begrepp?

Allt eftersom Kalmarseminariet löper på med det ena tankeväckande och intressanta föredraget efter det andra inser man att globalisering som begrepp kanske är omöjligt. Vad står det för? I västvärldens perspektiv? I Afrikas? I Asiens? Väst står får såväl agenda som modell vart vi oss i världen vänder. Och det är inte globalisering. Supermakten i nyhetsglobaliseringen är USA, men globalisering är inte hur väst ser saker och ting, som Tristan Mattelart från universitetet i Paris sammanfattade läget under en paneldiskussion,

Teknisk sett har halva jordens befolkning, genom internet, satelliter och så vidare, tillgång till information, men alla har inte möjlighet att tillgodogöra sig den, på grund av bristande kunskaper i bland annat språk. Så utvecklingen går på grund av detta i två hastigheter, som Kaj Hafez sade.

Transnationella medier är hans förhoppning. En vision.

Från publiken hördes farhågan att mediers benägenhet att använda många källor med olika infallsvinklar i stället för få med en sannolikt inte kommer att bli vanligare. Medierna använder samma källor som de hittills gjort. Och inte kommer det att bli mycket resande för journalister heller. Neddragningar på korrespondentkvoter är redan ett faktum på vissas stora medier och det blir bara värre alltefersom den finansiella krisen blir värre, var den dystra spådomen från åhörarplats.

Annonser

Written by karinlindell

mars 20, 2009 den 1:21 e m

Publicerat i Uncategorized

Tagged with ,

%d bloggare gillar detta: