Medievärldens redaktionsblogg

Utveckling av sajten – och övriga plattformar

Lärdomar så här långt

Vi har blickat tillbaka och diskuterat arbetet med sajten så här långt.

Resultatet är bra, riktigt bra, men planeringen har brustit. Därför var vi inte tillräckligt förberedda, för mycket var inte på plats när vi drog igång.  Och därför har vi hamnat i ett gytter av beslut och blixtprioriteringar. Det kan vara kul att jobba så – men är frustrerande när man inte har koll på sina egna brister och resurser.

 Ett problem är att vi är fler parter än normalt inblandade i processen. Inte fel i det, men det kräver tydlig planering och hållfasta system för ansvarsfördelning, åtgärder, kontroll och kvitton. Att det inte var så faller huvudsakligen på mig som ansvarig för Medievärlden. 

 Lärdom till andra – och som vi tar med i egna kommande processer:

 1)    Lägg tid på en noggrann genomgång av vad det är som ska hända. Alla inblandade parter ska vara med. Simulera förändringen, steg för steg. Fördela ansvar för genomförandet. Prissätt, schemalägg.

2)    Testa mot den eller de cykler som gäller för er sajt, i vårt fall nyhetsdygnet och nyhetsveckan. Gå noga igenom allt som händer. Kolla så att varje detalj är övervägd i planen.

3)    Om det inte är hundra procent säkert att en förändring fungerar – testa.

 Att det gått så bra som det ändå gjort beror på:

o Att mina medarbetare på Medievärlden är synnerligen engagerade, kunniga och förmögna att ta egna beslut. Vi har också korta avstånd, i rummet och andligen.

o Att Gunnar Borg, it-ansvarig på Tidningsutgivarna snabbt insåg läget och gav vårt projekt tid och kraft.

o Att Sarah Watz på Pixpro är en utpräglad möjliggörare. Rätt attityd när det kärvar.

Missar i processen har delvis berott på att vi talat olika språk, eller annorlunda uttryckt, har olika perspektiv. Åter igen: en omfattande och tydlig plan hade minskat risken för sådant.

Annonser

Written by andersahlberg

mars 25, 2009 den 8:10 e m

Publicerat i Uncategorized

%d bloggare gillar detta: