Medievärldens redaktionsblogg

Utveckling av sajten – och övriga plattformar

Nu testar vi vad Joomla går för

Idag hade vi vårt första webbmöte sedan sajten lanserades, gäster den här gången var Tommie Nordholm, Joakim Jardenberg, Paula Marttila, Morten Postrup och Pelle Sten.

Otroligt värdefullt för oss, och drastiska förändringar följer.

Ingen gillar lösningen på förstasidan, så nu ser vi vad Joomla går för och gör en snabb omflyttning. Där kör vi nu det klassiska upplägget med artiklarna till vänster och andra objekt i spalten till höger. Jag testar nu, och går det inte testar jag imorgon istället. (Uppdaterad: Gick inte. stylingen blev fel)

Dessutom efterlyser våra lunchgäster en total översyn av form och informationsarkitektur, där har vi inte ännu bestämt hur vi ska göra.

Några saker som ska fixas:

* Ta bort prenumerera på kommentarer (endast registrerade) eftersom det inte går att registrera sig.

* Nyhetsbrevet FÅR inte skicka med artiklar som ligger för automatpublicering vid senare tillfälle, idag skickade vinnaren av PK:s pris två timmar för tidigt.

* Google-taggen är obsolet och behöver bytas

* Ett gammalt, icke-fungerande rss-flöde ligger och skvalpar någonstans i systemet.

* Månaden maj skrivs på olika sätt och försvinner ibland bort till höger i datumraden

* Klickbara rubriker (ingresser) för att slippa läs mer knappar.

* Möjlighet att bläddra fram och tillbaka mellan artiklarna

* En ytterligare puff / slide eller annan ingång längst ner på sidan.

* Utseendet på kommentarerna, löser sig självt när vi får samma som TU.se

Slutorden från våra lunchgäster var:

– Skala upp ert eget material, och ert urval av vad som har hänt idag, vad rekommenderar ni? – Paula

– Skruva till allt, en kvalitetsgenomgång, eller allra helst slängt ut detta och byggt det på WordPress, det skulle bli rätt stuk från början. Det har blivit för stort projekt, tekniken får styra, och det har landat lite på fel fot. – Joakim

– Ring tio läsare tio minuter och fråga vad de tycker. Kontakta formgivare eller informationsarkitekt, så att ni kan bli säkra i att ställa krav mot kodarna. – Tommie

– Vilka är sakerna som tar för mycket tid. Kanske ni inte ska göra dem eller göra dem på ett annat sätt. – Pelle

– Sluta med maskeraden: Ställ er frågan: Vilka är vi vad kan vi? – Morten

Written by Axel Andén

maj 18, 2009 den 5:37 e m

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. »Maskerad« låter onekligen hårt när det är taget ur sitt sammanhang. Ni pratade om att redaktionen tar fram en del bildpuffar som tar mycket tid, och en anledning till att det ändå görs är få tidningen att verka komma från en större redaktion. Onödigt, enligt min mening. Gör det ni är bra på, det räcker! Så, kanske något mer nyanserat… 🙂 Tack för intressanta diskussioner!

  Morten Postrup

  maj 18, 2009 at 7:32 e m

 2. Oh, hårda ord från Joakim: ”Det har blivit för stort projekt, tekniken får styra, och det har landat lite på fel fot.”

  Hur ser ni själva på det?

  Emanuel Karlsten

  maj 18, 2009 at 8:40 e m

 3. Det låter hårt ur sitt sammanhang, men jag står för det. Under diskussionen så framgick det ganska tydligt att projektet blivit bångstyrigt, att för mycket tid går åt till administration och hantering etc. När det dessutom gått ut över det som möter besökaren så måste man göra något.

  Min take är i huvudsak att Medievärlden är inte större än en stor blogg. Då borde man använda den formen (helt ok att köra vida på joomla om man vill, men jag tror man kommer i mål snabbare på en annan plattform, och det blir snyggare från start…)

  Som det är nu är sajten byggd som en ful dn.se eller svd.se – men man behöver inte alla de avdelningarna, alla ingångarna, alla byggstenarna.

  I volymer, spriding, antal medarbetare etc är man mer som en RWW, Lifehacker, Techcrunch – så nygg då på en sådan form.

  Jardenberg

  maj 18, 2009 at 10:43 e m

 4. Morten och Joakim: Det kan vara så att det är en yrkesskada att vinkla på de hårdaste orden.

  Emanuel: Vi smälter fortfarande intrycken 🙂 Att ettan är rörig är en synpunkt vi fått från många håll, så den tänkte vi flytta om redan idag. Vi hade ett till möte igår på eftermiddagen där vi bestämde det.

  Nästa vecka får vi Joomlas bloggplatform och med den ett nytt kommentarspaket till hela sajten, det löser två problem på en gång.

  När det gäller formgivning och informationsarkitektur är det en kostnadsfråga, (men om någon vill laborera lite med sajten form probono är det såklart välkommet!)

  När det gäller ingångar och byggstenar som är relevanta och sköter sig själva utan handpåläggning ser i alla fall inte jag det som ett problem (om de inte bidrar till ett rörigt intryck på ettan som är fallet nu)

  axel

  maj 19, 2009 at 8:54 f m

 5. […] Borg, TU och Sarah Watz, Pixpro. Vi gick igenom vad som är gjort och vad som behöver göras, med lunchträffen i maj som […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: