Medievärldens redaktionsblogg

Utveckling av sajten – och övriga plattformar

Fyra fel på 300 tecken – så gjorde vi

Det har väckts frågor om hur vi lyckades ha fyra fel i en ingress på 300 tecken. Vi ska här försöka förklara hur det gick till:

I fredags hade TU en kick-outfest med anledning av att förhandlingsavdelningen jobbat sin sista dag i huset. Klockan 15:30 samlades vi på Boule & Berså för att spela Boule. Vi hade tidigare ringt Thomas Mattsson för att ställa frågor om Expressens nätblåsning, och Thomas Mattsson, som är bra på att ringa upp, hörde av sig strax efter att vi kommit till Boule & Berså.

Micke tar samtalet och skriver ihop en kortare text. Han har inget nät och frågar bland annat en förbipasserande var Benfica ligger. Får svaret ”I Spanien” och köper det.

Sedan lämnar han över texten till Axel på en usb-sticka, för att han ska publicera den på sidan, med orden ”kan du läsa igenom det, jag har fel glasögon så jag kan knappt se vad jag skriver” Axel beger sig in i Boule & Bersås kök för att kunna använda sin dator som inte går att köra på batteri. Där kopplar han upp sig med sitt usb-bredband cirka 15:50. (nyhetsbrevet skickas 16:00) Läser snabbt igenom texten och missar alla fel, bland dem stavningen av Thomas Mattssons namn ingressen.

Eftersom vi inte är särskilt väl bevandrade när det gäller fotboll visste ingen av oss var Benfica ligger och var Obolo spelar eller hur han stavar sitt namn.

Hade vi haft mer tid, eller jobbat under bättre omständigheter hade vi givetvis kollat detta.

Några kriterier för att kunna ha fyra fel i en ingress är alltså:

* inga läsglasögon
* telefonintervjua och skriva utomhus
* publicera från restaurangkök
* bristande förkunskaper
* fråga förbipasserande var olika ställen ligger

Självklart har vi fel ibland när vi jobbar från redaktionen också, men sällan så här många på en gång. Det som är glädjande är att vi fick så starka reaktioner i kommentarerna. Det tyder på en sundhet i systemet, att det till viss del är självreglerande, och att vi har höga förväntningar på oss att göra rätt. Precis så ska det vara.

/Axel & Micke

Written by medievarlden

augusti 17, 2009 den 3:43 e m

Publicerat i arbete och metoder

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Egentligen vill man bara skriva ”klantarschlen” åt er ;-). Men samtidigt vet man hur fel det kan bli om allt bestämmer sig för att strula. Bra och kul att ni avslöjade hur det hade gått till bakom kulisserna.

  Vad var det han hette… Murphy?

  Tobbe

  augusti 17, 2009 at 4:13 e m

 2. Ja, herregud. Det var ju väldigt konkreta fel det där. Mindre svårt att peka på alla de mindre konkreta fel som görs av ideologiska skäl – varje dag – av etablissemangsmedia.

  Fredrik Arvidsson

  augusti 17, 2009 at 10:35 e m

 3. Där gjorde jag mig skyldig till ett fel. Iställer för ”mindre svårt” ska det stå ”Svårare”.

  Fredrik Arvidsson

  augusti 17, 2009 at 10:37 e m

 4. […] Fyra fel på 300 tecken – så gjorde vi […]

 5. ha ha! Bra grepp. Nu blev hela historien väldigt underhållande och charmig istället för pinsam. Det är lätt att det blir fel. med fel omständigheter blir det mer fel än annars. Föredömlig transparens och kommunikation. Kör hårt

  Johan Larsson

  augusti 18, 2009 at 8:47 f m

 6. […] Delade Fyra fel på 300 tecken – så gjorde vi […]

 7. Låter snarare som en dålig bortförklaring än som en ”rolig historia” på hur det går till när det blir fel… Om man skyller på Murphy kan jag förstå, men inte den här urkassa sättet att bagatellisera händelsen.

  Häxan

  augusti 28, 2010 at 10:58 f m


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: