Medievärldens redaktionsblogg

Utveckling av sajten – och övriga plattformar

Liveblogg: snabbt enkelt och kul

Igår testade vi för första gången en liveblogg, en kanal vi skrivit om hur Liverpool använt för fotbollsmatcher , Times Online under G20-kravallerna i London i våras och bland andra Guardian under sommarens protester i Iran.

Vi valde tjänsten coveritlive.com. Den utlovar en färdig liveblogg på två minuter, och så snabbt gick det faktiskt. Det gick inte bara snabbt, det var lätt att förstå,  fungerade exemplariskt och var riktigt roligt!

För användaren ser det ut så här:

anvandaren

Allt material hamnar i kronlogisk ordning, även läsarnas kommentarer.

Se hela livebloggen på medievarlden.se.

Från administratören ser det ut så här: Till vänster finns olika möjligheter att lägga till material. I mitten finns flödet av sådant som är inlagt och till  höger kommentarer som inväntar moderering. Under mittspalten finns en textruta för att skriva vanliga textuppdateringar.

administratoren

Själv använde jag det för att lägga in bilder, videofilmer via Youtube och Livevideo via Qik. Livevideo kommer upp som en liten ruta uppe i högra hörnet när den är live. (tog tyvärr inga skärmdumpar i skarpt läge igår!)

Så här ser det ut där man lägger in live och youtube:

twvideo

Jag flödade också in twitter, allt som @medievarlden skrev och allt som skrevs med taggen #aretsdagstidning:

twitterj

Det finns betydligt mer att göra, till exempel kan man ha små omröstningar och koppla in nyhetsflashar. Jag rekommenderar alla att gå in och prova! Min tes är att det inte går att ha tråkigt när man jobbar med en liveblogg med hög aktivitet!

Jag hoppas bara att Coveritlive börjar stöda även Bambuser för livesändningar. Qik kan få stor fördröjning och gav dessutom stundtals ett eko under livesändningen.

Livebloggar fungerar antagligen bra vid rapportering från händelser som är ordentligt intressanta för fler än dem som är på plats. Exempelvis fotbollsmatcher, viktiga politiska möten, demonstrationer eller prisutdelningar. Då kan reportrarnas twitterflöden gå direkt in i flödet, så gjorde Times Online under G20-kravallerna.

Written by Axel Andén

oktober 2, 2009 den 4:36 e m

Publicerat i live

Tagged with

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Sista länken gick till Sydsvenskan, och därmed tar jag också tillfället i akt att gratulera till priserna för Årets Redaktion och Årets Dagstidning, som delades ut i torsdags. Här är alla vinnarna, och såklart finns också mingelbilder från festen. Tidningen Medievärlden passade på att testa att liveblogga från eventet med hjälp av tjänsten coveritlive, Axel Andén beskriver upplägget för andra intresserade. […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: