Medievärldens redaktionsblogg

Utveckling av sajten – och övriga plattformar

Nytt år – ny sajt

Medievärlden har beskrivit dagspressens utveckling sedan 1920, då under namnet Pressens Tidning. Länge fanns vi bara i pappersform, nu befinner vi oss i ett nytt universum av plattformar och möjligheter. Medievärlden står med en fot i traditionerna och en i visionerna. Vi är en testverkstad som delar med sig av sina erfarenheter. Nu testar vi oss fram i de mobila miljöerna, och börjar snart utveckla en iPhone-applikation.

Medievärlden bygger också en ny sajt sedan en dryg månad tillbaka. Vi bygger den på en ny plattform och med en ny form. Sajten är vår huvudbyggnad nu, och då räcker det inte att den är bra. Den måste vara riktigt bra.

Förra gången vi byggde upp en ny sajt lade vi ner mycket krut på själva sajtutvecklingen. Men vi glömde förarbetet och formarbetet. Resultatet blev en sajt med många spännande funktioner – men föga förankring i produkten. Sajten ritades under stor tidspress av mig och Svenska Grafikbyrån under två dagar och vi tittade faktiskt aldrig på papperstidningen när vi ritade Medievärldens sajt.Det ledde till att formen inte fick någon förankring i varumärket. Vi har med små ändringar försökt återvända till identiteten, men nu är det dags att ta ett större grepp.

När vi bygger en ny sajt passar vi på att byta plattform till Drupal. Inte för att Joomla varit dåligt för oss – utan för att vi tror mer på Drupal som plattform för en sådan mediesajt som vi vill skapa. Eftersom vi använder WordPress som bloggplattform kommer vi snart att ha erfarenhet av de tre ledande publiceringssystemen byggda i open-source: Jooma, WordPress och Drupal.

Vi kommer att samarbeta med Tommie Nordholm (A Pretty Different Factory) som leder projektet. Ansvaret för teknik och form ligger på Per Sandström (Aerob) tillsammans med Viktor Miranda och Tobias Sjösten (Kollegorna).

Här på bloggen kommer vi att beskriva utvecklingsarbetet, visa upp saker och be om synpunkter från er. Vi kommer också att behöva betatestare som får tillgång till sajten före alla andra (anmäl dig genom att maila: axel.anden@medievarlden.se).

Och redan nu är vi väldigt tacksamma för synpunkter: Vad vill ni se på vår nya webb? Vad skulle ni sakna och vad skulle ni inte sakna? Vad saknar ni idag? Kommentera, ring eller maila! Alla synpunkter och inspel tas tacksamt emot!

Written by Axel Andén

januari 20, 2010 den 10:02 f m

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Då är det väl bara att ni klickar er in på Europaportalens remaking-blogg och läser de guider för att göra en nyhetswebbplats på Drupal som jag publicerar 😉 http://remaking.europaportalen.se/

  Nädå… Kul. Det kommer bli guld!

  Emil Öberg

  januari 20, 2010 at 11:45 f m

 2. Tack!

  Ska kika in på sajten ovan!

  axel

  januari 20, 2010 at 1:31 e m

 3. […] ska bygga ny sajt – igen. Förra året lanserade de ny sajt, som måste berömmas för att vara mycket […]

 4. […] ska bygga ny sajt – igen. Förra året lanserade de ny sajt, som måste berömmas för att vara mycket innovativ […]

 5. […] sanning med modifikation. Som vi skrev i utvecklingsbloggen ville vi den här gången i så hög utsträckning som möjligt göra rätt i samtliga delar av […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: