Medievärldens redaktionsblogg

Utveckling av sajten – och övriga plattformar

Nya sajten – verktygen vi använder

Några ord om de verktyg vi använder när vi utvecklar den nya webben. Basecamp är den centrala punkten där vi länkar till allt vi gör på andra håll. Här är tjänsterna:

MindMeister
För att brainstorma och skissa upp vad sajten ska innehålla använder vi MindMeister, en tjänst för att rita mindmaps. Flera personer kan rita i samma mindmap samtidigt och chatta med varandra i ”brainstorming mode” Det går också att lägga in små noter, länkar och ladda upp dokument. MindMeister har även bra stöd för utskrift.

Basecamp
En tjänst för att hantera projekt som är helt central i vårt utvecklingsarbete. Alla i projektet kan skapa att-göra-listor åt vem som helst av de andra. Dessa bockas sedan av under projektets gång. Viktiga händelser och möten lägger vi in som milstolpar som visas ut i en kalender. Viktiga uppgifter som serverinfo, innehåll i databaser och nodtyper lägger vi in som ”Writeboards”.  Det går också att skapa meddelanden och ladda upp filer och allting går att kommentera. Basecamp är enkelt att lära sig och gör arbetet mer effektivt, överskådligt – och kul!

Skitch
Underlättar diskussioner kring sajter och annat underlag. Med skitch är det enkelt att ta screenshots, att rita och skriva på och sen ladda upp/skicka. Finns tyvärr bara för mac för tillfället.

Skype
För möten använder vi i första hand Skype. Med bra headsets blir det riktigt bra. Är vi två kör vi med video, är vi fler bara ljud. Det går också att visa upp sin skärm för de andra. Skype-möten blir ofta mer effektiva än möten i samma rum – mindre kringprat.

Yuuguu
Ett verktyg för att dela sin skärmvy som går att integrera med Skype och startar (för mottagaren) genom en delad länk.

Google Docs
För mötesprotokoll, excelark och andra delade dokument använder vi Google Docs.

Google Sites
Det bästa stället för mer ”varaktig” information, där informationen måste vara tillgänglig över tid, till exempel när nya medarbetare eller tredjepartsleverantörer kommer in. Vi använder Sites för att samla all färdig dokumentation, manuler och guider. Den webbplats/wiki-funktionalitet som Sites erbjuder (länka mellan olika sidor, bifoga filer, infoga bilder, kommentera, med mera) gör att vi anser den vara att föredra framför Docs. Google har gjort gratisversionen av Google apps (där Google Sites ingår) väldigt svår att hitta, här finns den: http://www.google.com/apps/intl/sv/group/index.html

Dropbox
För att dela filer och mappar när det inte handlar om enskilda dokument eller bilder.

Unfuddle
Versionshantering (Git) av all kod. Används framför allt av utvecklarna.

Written by Axel Andén

januari 28, 2010 den 3:18 e m

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kan rekommendera en titt på Atrium. Drupalbaserat system (som sig bör när man utvecklar i Drupal 😉 med funktionalitet som ligger nära Basecamp. http://openatrium.com

  Emil Öberg

  januari 28, 2010 at 6:04 e m

 2. MindMeister har en schysst iPhone-app också. Synken är halvkass, jag gillar att alltid ha den till hands.

  Joakim Jardenberg

  januari 28, 2010 at 11:21 e m

 3. Ska kika på Atrium! MindMeister i fickan verkar också vara en god idé!

  axel

  januari 29, 2010 at 8:03 f m

 4. Använde Open Atrium i ett par projekt i höstas och kan konstatera att den helt klart är en lovande lösning som förhoppningsvis kan växa ytterligare. Jag tycker dock i nuläget inte att den når upp till allt vad Basecamp har att erbjuda.
  Men har man inte möjlighet att använda Basecamp och står utan ett projekthanteringssystem eller har planer på att byta så finns det definitivt en anledning att prova huruvida Open Atrium kan lösa ens behov eller ej.

  Per Sandström

  januari 29, 2010 at 9:07 f m

 5. På min nuvarande arbetsplats är det så mycket restriktioner för webbbläsare, filservrar, proxy och vpn att vi i smyg börjat fildela över Google Docs. Det vore en dröm att arbeta helt i molnet! Som den här killen: http://www.levaimolnet.se

  Therese Reuterswärd

  januari 30, 2010 at 6:04 e m

 6. […] Morgontidningarna backar. Äh, tråkigt! Då är det här mycket mera spännande – Medievärldens redaktionsblogg delar med sig om hur de jobbar med den nya webben. […]

 7. Ett verktyg som vi börjat använda mer och mer i arbetsgruppen är den öppna skärmdelningsfunktionen som går att nå via http://www.yuuguu.com.

  Under åren har jag provat fleratlet olika system för skärmdelning, allt från de som kräver programvara till kostsamma historier och enligt mig slår Yuuguu de flesta på fingrarna. Inte plattformsberoende, Skypeintegration om man önskar, klarar sig förbi de flesta brandväggar och idiotlätt för mottagaren (dela en länk och dom ser din skärm via webbläsaren).

  Vid flera av de distansmöten vi genomför för löpande projektuppföljning är det mycket viktigt att samtliga personer som är med har mer eller mindre samma sinnesbild över vad som diskuteras. Att då ta en statisk bild och beskriva en funktionalitet kan visa sig vara förödande långt senare i projektet. Vem har inte vart med om fall i form av ”men vi pratade ju om att… jag trodde det skulle vara på ett helt annat sätt”.

  Tommie Nordholm

  februari 9, 2010 at 12:16 f m

 8. Lägger till Yuuguu eftersom vi faktiskt använder den också!

  axel

  februari 9, 2010 at 4:36 e m


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: