Medievärldens redaktionsblogg

Utveckling av sajten – och övriga plattformar

Nya sajten – kommentarer

Kommentarerna är kanske den enskilt viktigaste funktionen för en sajt som medievärlden. De tillför ny information, ifrågasätter den som finns och kommer med nya infallsvinklar och uppslag. De jobbiga kommentarerna är ofta de som i slutänden ger mest, förutsatt att de är konstruktiva. Det var exempelvis tack vare kommentarerna till artikeln om nt.se:s webbstrategi som vi upptäckte förändringen i sidvisningar, vilket ledde till den här analysen.

På den nya sajten vill vi få fler konstruktiva kommentarer och lyfta dem mer, och på nya sätt. Så här har vi tänkt kring upplägget:

Upplägg och funktioner kring kommentarer
För artiklar kommer vi att köra på trådad listning (man kan ha olika inställningar för kommentarsupplägget på olika innehållstyper i Drupal). Vi har hämtat en hel del inspiration från Disqus här.

Utöver standardfälten namn, e-post och länk kommer vi att ha ett fält för rubrik som är valfritt att fylla i. Rubriken ger en bra överblick bland kommentarerna på kommentarssektionen som ni kan läsa mer om nedan.

Funktionalitet som tillkommer är även:
• Spamskydd
• Profilbilder med Gravatar
• Anmäl – möjlighet att rapportera olämpliga kommentarer till redaktionen.
• Gilla – genom ett klick anger du att du gillar kommentaren. Populära kommentarer kommer lyftas fram på olika delar av sajten.
• Dela kommentarer till de vanligaste sociala nätverken.

Distribution av kommentarerna på och utanför webbplatsen
Egen sektion som lyfter fram kommentarerna
Vi tycker att kommentarerna har ett alldeles för stort värde för att enbart vara tillgängliga i anslutning till en artikel och vill ge läsarna fler möjligheter att ta till dig av dessa.
På medievarlden.se/kommentarer ska man bland annat kunna:
• Läsa kommentarerna i en bloggliknande listning
• Läsa i tabulära listningar där det går att bläddra mellan; mest gillade kommentarer senaste veckan/månaden/alltid, mest kommenterat innehåll senaste veckan/månaden/alltid samt alla kommentarer.

Nyhetsbrevet
Medievärldens nyhetsbrev som kommer att skickas ut dagligen klockan 15:00 kommer nu även att innehålla kommentarer.

RSS-flöden
För de som vill ha full koll på alla kommentarer kommer vi ha tre typer av RSS-flöden:
• RSS – Alla kommentarer på medievarlden.se.
• RSS – Alla kommentarer för respektive artikel.
• RSS – Alla kommentarer för respektive tagg.

Framtid
Vi kommer att fortsätta fundera kring nya sätt att generera och exponera kommentarerna. För att kunna ha full frihet när vi gör det har vi bedömt att den bästa lösningen är att kommentarerna sparas i den egna databasen.

För er som är intresserade av varför vi valt att använda Drupals egna kommentarshantering framför Disqus kommer inom kort ett nytt blogginlägg där vi går igenom det mer ingående.

Written by Axel Andén

februari 14, 2010 den 12:42 e m

Publicerat i kommentarer, utvecklingsarbete

Tagged with ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Nya sajten – kommentarer « Medievärldens redaktionsblogg […]

  2. […] Ofta är själva nyheten mer ett stöd eller en startpunkt medan kommentarerna står för det verkliga värdet. Då är de också värda mer uppmärksamhet än att bara ligga som ett bihang under en artikel. Vi vill kunna laborera med kommentarerna och exponera dem på nya spännande sätt. Med Disqus kan vi inte placera olika typer av kommentarer på olika delar av webbplatsen, till exempel på en sida som listar kommentarer, och vi kan inte heller lyfta upp artiklar med mest kommentarer och liknande. Dessutom kan vi inte få med kommentarer i nyhetsbrevet – en möjlighet som vi sätter stort värde på eftersom kvalificerade kommentarer många gånger tillför information som ingen borde missa. Det är också en fördel att kunna länka till varje kommentar, när vi vill lyfta upp våra läsares smarta tankar på sajten eller i sociala medier. Läs mer om hur vi ska lägga upp kommentarerna i inlägget Nya sajten – kommentarer. […]

  3. […] för att få en vettig uppfattning, men den första anblicken var definitivt ett lyft. Läs gärna Axels resonemang om kommentarer på sajten, och om fördjupningar. Kommentarer ja. Jag är ju en vän av kommentarer, anonyma och […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: