Medievärldens redaktionsblogg

Utveckling av sajten – och övriga plattformar

Externa tjänster på medievarlden.se

Vi använder ett antal externa tjänster på nya medievarlden.se (även om vi valt bort Disqus för kommentarerna). Här en lista följt av lite funderingar kring problem med att använda så många tredjepartstjänster.

OpenX – för annonserna

Ett annonssystem som är open source. Vi använder den hostade lösningen. Den ger stora möjligheter att skräddarsy trafiken för kampanjerna och skickar automatiskt ut statistik till annonsören. Det enda problemet är att administrationen stundtals kan vara väldigt långsam, och det kan ta upp till 30 minuter innan förändringar får genomslag på sajten. Sandin solutions har skrivit en del om Open X.

Mailchimp – för nyhetsbrevet

Smidigt att använda och det går väldigt snabbt att få ut både det dagliga nyhetsbrevet och extra utskick. Dessutom har integrationen med Drupal kommit så långt att vi kan bygga och förhandsgranska nyhetsbrevet i Drupal-administrationen. (Det verkar även vara bra integrerat med WordPress, vilket Andreas Karman från We up north skriver om på sin blogg) Formuläret för nyregistreringar på sajten har vi kopplat till prenumerantlistan hos Mailchimp. Det enda problemet är att Mailchimp rensar ut mjuka studsar efter femte studsen, vilket kan skapa problem när folk är lediga. Vi har påtalat problemet och hoppas på en snabb lösning!

Cloudmade – för kartorna

Via Drupal skickar vi adressen till Google Maps som skickar tillbaka koordinaterna som vi sedan skickar till Cloudmade. Tjänsten skapar en enklare och mer skalbar karta än Google Maps skulle ha gjort, och ger oss lite mer frihet. Kartorna använder vi till att lägga in Medieföretag i nuläget, men i framtiden finns det många andra användningsormåden (allt vi lägger in adress för kan läggas in på kartor). Nästa innehållstyp att placeras ut på en karta blir antagligen evenemangen.

Yahoo Pipes – för Twitterlistorna
För att enkelt filtrera data och göra mashups. Vi har till exempel klonat denna pipe för att få ett RSS-flöde för tweets från Twitter-listor: http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.info?_id=fb60de5ff93e81319e3c5fa207b9b276

Twingly senast mikrobloggat – för att visa diskussionerna i sociala medier

En tjänst som vi är först i Sverige med. Den visar de senaste mikroblogginläggen om våra artiklar.

Facebook Fan-widget – för att koppla sajten till Facebook

Vi har lagt in en widget kopplad till vår Fan-sida på Facebook.

Backtype – för reaktioner

Använder vi för att fånga upp reaktioner på våra artiklar, från Twitter och andra sociala medier. Dessa reaktioner visas upp i anslutning till den artikel de kommenterar.

Google Analytics – för statistik

Mkse.com har också skrivit om de externa tjänster vi använder på sajten.

Även om det känns helt rätt att använda många tredjepartstjänster har jag några små farhågor. När ett api plötsligt slutar svara, om än högst tillfälligt, ligger det helt utanför ens egen kontroll. Och vad gör man om en tjänst man gjort sig beroende av slutar fungera?

Avslutningsvis, det här är bara undertecknads tankar om ovanstående tjänster, ni som är mer tekniskt bevandrade får gärna fylla i!

Annonser

Written by Axel Andén

mars 16, 2010 den 12:03 e m

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] som tredjeparts-applikationer och moduler ger. Mashup FTW. Det är klart att det finns en risk i använda unga webbtjänster, men så länge man har grepp om det egenproducerade materialet är det en risk jag tycker man kan […]

 2. Om jag får vara lite petig så skickar vi faktiskt inte koordinaterna till CloudMade. 😉 Vi hämtar ”pusselbitar” från CloudMade, sätter ihop dem till en interaktiv karta och plottar sedan ut koordinaterna själva. Det gjordes möjligt av Open Layers och dess Drupal-modul (http://drupal.org/project/openlayers).

  Reaktionerna på webbplatsens innehåll hämtar vi in med den egenutvecklade modulen Reactions. Om du är sugen på att själv använda den, eller själv hjälpa till med vidareutveckling, så finns allt på http://github.com/tobiassjosten/reactions – det är bara att forka på! Tack till Medievärlden för bidraget till open source-communityt.

  Tobias Sjösten

  mars 18, 2010 at 6:19 e m

 3. […] och Corren startar en gemensam affärssajt. Världspremiär i april. Medievärlden bjuder på en genomgång av de externa tjänster de använder på nya sajten. En spännande ny sajt är denna, Folket Frågar, där frågor får […]

 4. Bra tips! Jag föredrar GetANewsletter.com före MailChip (priset bl.a)

  Jonas Lejon

  mars 22, 2010 at 10:22 f m

 5. […] Externa tjänster på medievarlden.se « Medievärldens redaktionsblogg […]


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: